Ako a kde začať?

10.11.2013 20:17

Všetci, ktorí rozmýšľate nad stavbou rodinného domu alebo inej stavby a potrebujete sa zorientovať v stavebníctve a architektúre, ste tu správne. Odborná spolupráca s odborníkmi na bývanie – autorizovanými architektmi a stavebnými inžiniermi je dôležitá na to, aby Vás sprevádzali počas celého procesu prípravy projektovej dokumentácie až po samotnú realizáciu stavebného diela .

Pripájame Vám zopár cenných rád ako pritom postupovať:

Výber pozemku: Pred kúpou pozemku je dobré si vyhliadnuť vhodnú lokalitu. Treba si preveriť zázemie prostredia, dostupnosť a obmedzenia vyplývajúce z územného plánu. Na miestnom alebo obecnom stavebnom úrade sa dá zistiť, koľko % pozemku môžete zastavať, aká je dovolená podlažnosť stavieb, aká je dovolená geometria strechy, odstupové vzdialenosti budúcej stavby od susedných parciel, ochranné pásma strategických podzemných a nadzemných vedení. Zradné môžu byť aj kapacity inžinierskych sietí a možnosti napojenia. Už pri týchto prvých krokoch doporučujeme Vám poradiť sa s odborníkmi. Tieto, rady môžu byť nápomocné a predídete tak mnohým neskorším prekvapeniam.

Vstupné podklady: Po výbere vhodného pozemku nastáva prípravná fáza projektovania. Ideálne by bolo mať hneď na začiatku čo najviac dostupných technických podkladov a predstavu o Vašom rozpočte a o náročnosti stavby. Základom je mať čo najviac informácií o pozemku. Treba si zabezpečiť katastrálnu mapu s vyznačením parciel a existujúcich stavieb; výškopis a polohopis pozemku; miesta pripojenia inžinierskych sietí (vodovod, kanalizácia, plynovod, elektrina); list vlastníctva s presným označením parcely; hydrogeologický prieskum.

Jasná predstava: Pri tvorbe návrhu Vášho domu alebo stavby by malo byť jasné aká veľká by mala byť Vaša stavba a v akom štandarde. Aké funkčné požiadavky ma spĺňať a podobne. Táto predstava je často nazývana tiež lokalitný program, ktorý popisuje Vaše požiadavky na riešenú stavbu. Rovnako dôležitou otázkou rozpočtu je aj náročnosť domu na energie a s tým súvisiaca nezávislosť (samostatnosť) od médií, prípadne kanalizácie. Rovanko ako pri iných činnostiach, aj tu vieme formou konzultácii pomôcť spracovať klientom jasnú predstavu o zamýšľanej stavbe a požiadavkách na jej návrh.

Architektonická štúdia a osadenie stavby: Pri prvotnom návrhu rodinného domu (stavby) dôležitým krokom je umiestnenie stavby na pozemku a jej orientácia na svetové strany, s tým súvisiace okolité stavby, ktoré by mohli nechtiac tieniť. So situovaním rodinného domu na pozemku súvisí aj jeho veľkosť, podlažnosť, typ strechy a podobne. Vzhľad a dispozícia rozmiestnenia miestností závisí od Vašich požiadaviek a náročnosti na bývanie.

Projektová dokumentácia: Po odsúhlasení architektonickej štúdie sa môže začať s projektovou dokumentáciou pre územné rozhodnutie a stavebné povolenie s realizačným dopracovaním. Vo vyšších stupňoch projektovej dokumentácie je potrebná spolupráca kolegov projektantov jednotlivých profesií: statiky, vykurovania, vzduchotechniky, zdravotechniky (vodovod, kanalizácia, plynofikácia), elektroinštalácie, požiarnej ochrany, tepelnej techniky a cenovej kalkulácie (rozpočtových nákladov). Koordinácia je riadená tak, aby nenastali kolízie pri realizácii.

Po získaní územného rozhodnutia (pri väčších stavbách sa vyžaduje) sa žiada o stavebné povolenie. Po získaní a správoplatnení stavebného povolenia je možné začať s realizáciou stavby.

Realizácia stavby: Po obdržaní projektovej dokumentácie s cenovou kalkuláciou sa, na základe kladných referencií a odporúčaní, môže začať výberové konanie na dodávateľa stavby. Dôležité je správne a pravidelné zapisovanie záznamov do stavebného denníka a presné dodržiavanie projektu. Zapisovanie každej zmeny do stavebného denníka umožní predísť prípadným sporom počas výstavby a pri odovzdávaní diela – stavby.

Podrobnou a dôkladnou projektovou dokumentáciou vytvoríme presnú predstavu podľa Vašich požiadaviek o Vašom vysnívanom rodinnom dome alebo inej stavby.

Obráťte sa na nás či už telefonicky alebo osobne a dohodneme si termín stretnutia. Počas prvého stretnutia Vám vieme bezplatne odpovedať na Vaše otázky ohľadom projektu rodinného domu prípadne aj iných stavieb. Na základe Vami predložených požiadaviek Vám vieme následne spracovať cenovú ponuku a dohodnúť sa na termíne spracovania projektu.