Katalógový projekt rodinného domu. Áno či nie?

10.11.2013 18:31

 

Aký je rozdiel medzi katalógovým projektom a individuálnym projektom rodinného domu zhotoveným architektom? Touto otázkou sa zaoberal každý, kto stál v živote pred úlohou zabezpečiť si vlastné bývanie v novostavbe rodinného domu. Poviete si, čas a cena. Hlavnou výhodou katalógového projektu je, že ho môžete mať okamžite a navyše za cenu nepomerne nižšiu ako pri zhotovení individuálneho projektu architektom. Je to však naozaj tak?

Pri výbere z dnes už veľkého množstva katalógových projektov, ktoré sú na Slovenskom trhu v ponuke, si investor musí nájsť taký, ktorý uspokojí všetky jeho požiadavky a to tak estetické, ako aj dispozičné. A to dá určite zabrať. V prípade, že sa Vám to náhodou podarí, treba mať na pamäti, že katalógový dom je navrhnutý na istý pozemok, ktorý spravidla nie je totožný s pozemkom, ktorý vlastníte. Nesmierne dôležitá je predovšetkým orientácia na svetové strany, rozmery pozemku, najmä ak nemáte k dispozícii pozemok ideálnych rozmerov, a jeho prípadná svahovitosť, úroveň spodnej vody, či ťažké geologické podložie. Tiež si treba obzvlášť všímať už existujúcu zástavbu na susedných parcelách, aby boli pri stavbe Vášho rodinného domu dodržané predpísané odstupy. Pri nevhodnom dispozičnom riešení sa Vám poľahky môže stať, že budete mať izby tmavé s nevábnym výhľadom, resp. spozorujete počas užívania neúmerne vysoké náklady na vykurovanie. Pri úzkych a svahovitých pozemkoch je nutné dispozíciu rodinného domu natoľko prispôsobiť špecifickým požiadavkám, že katalógový projekt, dovolím si tvrdiť, vôbec nepripadá v úvahu.

Pokiaľ teda nenájdete katalógový dom, ktorý presne spĺňa všetky Vaše požiadavky a sedí na Váš pozemok, určite je lepšie nechať si vypracovať individuálny projekt rodinného domu presne podľa Vašich predstáv. Nezabúdajte, že aj na pohľad drobné zmeny v katalógovom projekte veľmi predražujú pôvodnú cenu katalógového projektu. Navyše, cena ušetrená pri kúpe katalógového projektu tvorí spravidla len zlomok z celkovej investície na vlastné bývanie. Peniaze investované navyše do kvalitného individuálneho návrhu rodinného domu sa Vám počas jeho užívania mnohonásobne vrátia. Nehovoriac o jedinečnosti návrhu Vášho rodinného domu. Prečo by ste mali bývať v dome, ktorý ste si vybrali z ponuky ako najlepšiu alebo prijateľnú možnosť, ak môžte bývať v ideálnom dome, ktorý Vám bol navrhnutý reflektujúc všetky Vaše predstavy a potreby?

Stavba rodinného domu je vo väčšine prípadov finančne náročná investícia. Navyše, v dome, ktorý si postavíte, budete mnohí žiť celý život, častokrát so svojou rodinou. Zvážte preto už v procese navrhovania, v akom dome chcete žiť, aby sa nestalo, že prípadné chyby v návrhu Vášho rodinného domu odhalíte až počas výstavby, v najhoršom prípade až po nasťahovaní sa doň. Vtedy je už bohužial na nápravu neskoro.